Postup
1
Očistíme zemiaky, cibuľu, nakrájame cibuľu nadrobno a slaninu na kocky, nastrúhame syr...
3
Zemiaky povaríme v slanej vode (môžete do vody pridať aj rascu)
5
Medzitým na panvici s trochou oleja posmažíme slaninu aby pustila masnotu a pridáme aj cibuľu, ktorú opražíme dozlatova
7
Ak zemiaky trochu zmäkli (zistíme, ak vidličkou napichneme jeden z nich). Môžeme ich premiestniť do druhej panvice s pripravenou trochou oleja a osmažiť ich.
9
Do misky si pripravime smotanu, ktorú jemne rozmiešame s mliekom (mlieko dať od oka.. ale nie veľmi veľa), soľou a korením podľa vlastného gusta.
11
Vyhrejeme rúru a pripravíme si pekáč: potrieme olejom alebo tukom (môžeme ale nemusíme vysypať strúhankou).
13
Najprv vložíme vrstvu opražených zemiakov, prelejeme zhruba polovicou smotanovej zmezi (ak robime bez smotany tak faza prelievania odpada). Pridáme trochu opraženej slaniny a cibule.
15
Položíme druhú vrstvu zemiakov a navrh nalejeme zvyšok smotanovej zmesi (ak nemame nezalievam) a slaniny s cibuľou. Vrch prekryjeme nastrúhanym syrom.
17
Pečieme zhruba (najlepšie prikryté alobalom, aby vrch nevyschol) 20 minút až 1/2 hodinu. Podľa potreby.