Labute z odpaľovaného cesta

20.09.2014 admin
Labute z odpaľovaného cesta
Celkové hodnotenie: 5.0 z 5 ( pri 1 hodnotení )
Celkový čas: 150 min.
Čas prípravy: 120 min.
Čas varenia / pečenia: 30 min.

Suroviny

Porcií: 6
  • 110 g masla
  • 1 šálka vody
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1,5 lyžičky cukru
  • 1,3 šálky hladkej múky
  • 4 veľké vajcia
  • 2 šálky mlieka
  • 3 žĺtky
  • 1,5 lyžičky vanilkovej esencie
  • 1/2 šálky smotany na šľahanie
  • práškový cukor na posypanie

Postup

1

Rozohrejeme rúru na 210 °C. Pripravíme si plech a vyložíme ho papierom na pečenie.

2

3

Vo väčšom hrnci privedieme do varu maslo (110 g), 1 šálku vody, 1/4 lyžičky soli a 1,5 lyžičky cukru. Potom odstránime z tepla a naraz za neustáleho miešania vysypeme múku. Vymiešame dohladka a vrátime späť na oheň.

4

Varíme 1-2 minúty, kým sa nám hmota neodlepuje od krajov hrnca. Cesto odstavíme a vymiešame ručným šľahačom, nech trochu prechladne. Labute z odpaľovaného cesta - krok 4

5

6

Postupne budeme vmiešavať vajcia za stáleho miešania. Cesto musí byť pevné a držať musí pokope, čiže keď misku prevrátite hore nohami, musí držať stále nadne.

7

8

Potom si dáme časť z cesta do cukrárskeho špricu a nastriekame hlavy.

9

10

Telá labutí urobíme tak, že zhodíme špičku vrecka a striekame vlastne len kôpky na plech. Samozrejme môžete to robiť aj so širšou špičkou, to už je na Vás.

11

12

Pečieme 15 minút, potom znížime teplotu na 190 °C a pečieme ďalších 25 minút alebo dlhšie do zlatej farby.

13

Cesto by malo nabrať na objeme. Necháme vychladnúť na rošte.

14

15

Krém si pripravíme uvarením pudingu. Dáme si rozvariť 2 šálky mlieka s 3/4 šálky cukru a s 1/4 lyžičkou soli, v troche rozrobíme 1/3 šálky múky.

16

Samozrejme môžete použiť Zlatý klas, potom nemusíte pridávať žĺtky. Pokiaľ však krém varíte z múky, pridajte do pudingu žĺtky a ešte aspoň 1 minútu povarte.

17

18

Potom krém odstavíme a ešte do horúceho vmiešame 2 polievkové lyžice masla a vanilku. Prikryté fóliou necháme vychladnúť.

19

20

Po vychladnutí prerežeme telo labute najskôr na polovicu a potom vrchnú časť ešte na štvrtinky.

21

Naplníme krémom. Potom do krému vtlačíme krky.

22

23

Hotové labute posypeme práškovým cukrom.

Fandite nám
Pridávajte svoje fotografie

Prosíme návštevníkov, aby pri pridávaní receptu na stránky nahrávali na server výlučne vlastné fotografie jedál. Budeme tým rešpektovať autorské práva, vyhneme sa zbytočným nepríjemnostiam a neporušíte tým podmienky používania.

Reklama