Slivkovkovo – maková špirála

Slivkovkovo – maková špirála
Celkové hodnotenie: 5.0 z 5 ( pri 1 hodnotení )
Celkový čas: 120 min.
Čas prípravy: 90 min.
Čas varenia / pečenia: 30 min.

Suroviny

Porcií: 6
  • 400 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 250 ml mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 60 g cukru (+ 50 g cukru)
  • 1 vajce
  • 150 g mletého maku
  • 0,8-1 kg sliviek
  • 30 g masla (na vymastenie)
  • Práškový cukor na posypanie

Postup

1

V teplom mlieku (150 ml) necháme napučať droždie s trochou hnedého cukru (60 g) a potom pekne vymiesime s múkou, vajíčkom, mäkkým maslom (100 g) a so štipkou soli.

2

Necháme kysnúť cca 40 minút.

3

Medzitým si pripravíme plnku:

4

Dáme si rozvariť mlieko (100 ml). Potom pridáme mak a cukor (50 g). Povaríme.

5

Vykôstkujeme si slivky. Slivkovkovo – maková špirála - krok 5

6

Pustíme sa do cesta. Keď máme cesto pekne vykysnuté, vyvaľkáme ho a nakrájame na 3 pásy.

7

Každý z nich naplníme makovou plnkou a zoštipkáme dohromady.

8

Pripravenú tortovú formu si vymastíme a naplnené cesto uložíme do špirály. Tieto tri pásy máme vlastne na tri formy (26cm).

9

Do medzier nadekorujeme slivky. Cesto potrieme vyšľahaným vajíčkom a zasypeme hnedým cukrom.

10

Dáme piecť do rúry, ktorú si predtým predhrejeme na 180 °C.

11

Pečieme cca 30 minút.

12

5 minút pred dopečením môžete koláčik preliať roztopeným maslom.

13

Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Fandite nám
Pridávajte svoje fotografie

Prosíme návštevníkov, aby pri pridávaní receptu na stránky nahrávali na server výlučne vlastné fotografie jedál. Budeme tým rešpektovať autorské práva, vyhneme sa zbytočným nepríjemnostiam a neporušíte tým podmienky používania.

Reklama