Slivkovkovo – maková špirála

Slivkovkovo – maková špirála
Celkové hodnotenie: 5.0 z 5 ( pri 1 hodnotení )
Vaše hodnotenie:..prihláste sa..
Celkový čas: 120 min.
Čas prípravy: 90 min.
Čas varenia / pečenia: 30 min.
Suroviny
Porcií: 6
  • 400 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 250 ml mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 60 g cukru (+ 50 g cukru)
  • 1 vajce
  • 150 g mletého maku
  • 0,8-1 kg sliviek
  • 30 g masla (na vymastenie)
  • Práškový cukor na posypanie
Postup
1

V teplom mlieku (150 ml) necháme napučať droždie s trochou hnedého cukru (60 g) a potom pekne vymiesime s múkou, vajíčkom, mäkkým maslom (100 g) a so štipkou soli. Necháme kysnúť cca 40 minút.

2

Medzitým si pripravíme plnku: Dáme si rozvariť mlieko (100 ml). Potom pridáme mak a cukor (50 g). Povaríme.

3

Vykôstkujeme si slivky.

4

Pustíme sa do cesta. Keď máme cesto pekne vykysnuté, vyvaľkáme ho a nakrájame na 3 pásy. Každý z nich naplníme makovou plnkou a zoštipkáme dohromady.

5

Pripravenú tortovú formu si vymastíme a naplnené cesto uložíme do špirály. Tieto tri pásy máme vlastne na tri formy (26cm).Slivkovkovo – maková špirála - krok 5

6

Do medzier nadekorujeme slivky. Cesto potrieme vyšľahaným vajíčkom a zasypeme hnedým cukrom.

7

Dáme piecť do rúry, ktorú si predtým predhrejeme na 180 °C. Pečieme cca 30 minút. 5 minút pred dopečením môžete koláčik preliať roztopeným maslom.

8

Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Fotogaléria:

Fotografie môžu pridávať len prihlásení užívatelia. Prihláste sa..