Parené buchty

Parené buchty
Celkové hodnotenie: 5.0 z 5 ( pri 1 hodnotení )
Vaše hodnotenie:..prihláste sa..
Recept na parené buchty. Pri spomienke, na ne, sa mi vždy v pamäti vynorí obraz prísnej tety kuchárky zo školskej jedálne a jej jasné odmietavé "nie"! s komentárom "už si tu bol dva krát :-))) Nikdy som sa ich nevedel dojesť.
Celkový čas: 0 min.
Čas prípravy: min.
Čas varenia / pečenia: min.
Suroviny
Porcií: 10
  • 250 g polohrubej múky (alebo hrubej, robil som to z oboch a rozdiel je minimálny)
  • 1 vajce
  • 150 ml mlieka
  • 15 g droždia
  • 30 g cukru
  • lyžičku soli
  • náplň 1:
  • 1 tvaroh
  • 2 x vanilkový cukor
  • 1 žĺtok
  • alebo náplň 2:
  • hustý lekvár (podľa toho, čo máte radšej)
Postup
1

Cesto si pripravíme zmiešaním múky soli a kvásku (kvások nemusí byť, môžete rovno do múky pridať aj kvasnice, cukor a zaliať vlažným mliekom, ale cesto lepšie kysne keď je). Kvások pripravíte z vlažného mlieka v širšej miske zmiešaného s cukrom a rozdrobeným droždím.Parené buchty - krok 1

2

Po 10 minútach, keď je kvások hotový, pridáte ho do múky a vymiesite vláčne, nie moc husté cesto. Potom ho necháte kysnúť tak asi 45 minút.Parené buchty - krok 2

3

Počas čakania si môžete pripraviť širší hrniec a nástavec na parenie. Keď je cesto vykysnuté, dáme ho na tablu. Poprášime múkou, aby sa veľmi nelepilo.Parené buchty - krok 3

4

Vyvaľkáme, pokrájame na štvorčeky a začneme dávkovať náplň. Zo štvorčekov vyrobíme batôžky a po otočení máme z nich buchtičky. Tie kladieme na parák, nie moc husto - s väčšími medzerami.Parené buchty - krok 4

5

Paríme 10-15 minút (väčšinou stačí 10 minút). Buchtičky sa trošku na parák prilepia a preto ich dávame z neho opatrne dole, najlepšie dvoma vidličkami.Parené buchty - krok 5

6

Podávame ich poliate rozpusteným maslom a posypané makom, grankom, alebo orechmi.

Fotogaléria:

Fotografie môžu pridávať len prihlásení užívatelia. Prihláste sa..