Warning: A non-numeric value encountered in /home/th004000/fajnsmeker_sk/www_root/content1/recept/model.php on line 36

Warning: A non-numeric value encountered in /home/th004000/fajnsmeker_sk/www_root/content1/recept/model.php on line 36
JANSSONOVO POKUŠENIE - Recept

JANSSONOVO POKUŠENIE

JANSSONOVO POKUŠENIE
Celkové hodnotenie: 5.0 z 5 ( pri 1 hodnotení )
Vaše hodnotenie:..prihláste sa..
Dvaja kamaráti sa nad ránom vracali z baru a Jansson pozval svojho kamaráta k sebe domov, že si niečo zajedia. Ale doma mal len zemiaky, cibuľu, krabičku rybičiek a mlieko. Všetko podával do jednej formy a vložil do trúby. Spolu s kamarátom čakali kým sa pokrm upečie a popritom popíjali. Únava ich však zmohla a zaspali. Keď sa ráno zobudili, našli v trúbe "niečo" čo výborne chutilo. Toto jedlo sa podáva nielen na Štedrý večer ale aj v letných dňoch a dá sa povedať, že je to jedno z národných švédskych jedál a nesmie chýbať na žiadnom švédskom stole.
Celkový čas: 0 min.
Čas prípravy: min.
Čas varenia / pečenia: min.
Suroviny
Porcií: 2
  • 3 cibule
  • maslo
  • 4 veľké zemiaky
  • 2 dcl sladkej smotany
  • 1 krabičku anjovis rybiek (IKEA)
  • strúhanka
Postup
1

Cibuľu očistíme a pokrájame na kolieska.

2

Na panvici roztopíme maslo a cibuľu na ňom opražíme do zlatista. Odtiahneme z plameňa a k cibuli nalejeme nálev z rybičiek, pomiešame a necháme chvíľu stáť.

3

Trúbu necháme vyhriať na 200 stupňov. Zemiaky očistíme a postrúhame na veľkom strúhadle.

4

Formu vymastíme maslom a začneme vrstvovať zemiaky, cibuľu a polovicu rybičiek. Zakončíme vrstvou zemiakov.JANSSONOVO POKUŠENIE - krok 4

5

Šťavu z cibule a zvyšnú šťavu z rybičiek nalejeme na zemiaky. Smotanu rovnomerne rozlejeme na celú plochu zemiakov. Posypeme troškou strúhanky a na povrch poukladáme kúsky masla.JANSSONOVO POKUŠENIE - krok 5

6

Nesolíme, pretože rybičky sú veľmi slané. Nezakrytú formu vložíme do trúby a necháme Jansson piecť asi 60-70 minút. Zemiaky musia byť kompaktné a lepkavé.

Fotogaléria:

Fotografie môžu pridávať len prihlásení užívatelia. Prihláste sa..