Poľský Bigos

16.12.2014 roman.vavrik@gmail.com
Poľský Bigos
Celkové hodnotenie: 5.0 z 5 ( pri 1 hodnotení )
Celkový čas: 230 min.
Čas prípravy: 20 min.
Čas varenia / pečenia: 210 min.

Suroviny

Porcií: 4
  • 500 g kyslej kapusty
  • 500 g čerstvej bielej kapusty
  • 250 g hovädzieho mäsa
  • 250 g bravčového mäsa
  • 2-3 údené klobásky (nie pikantné)
  • hrnček sušených húb
  • 2 veľké cibule
  • masť
  • 4 PL rajčinového pretlaku
  • bobkový list
  • soľ
  • nové korenie
  • čierne korenie
  • muškátový orech
  • majorán
  • tymián
  • rozmarín

Postup

1

1 hodinu pred treba namočiť sušené huby do vody. Kyslú kapustu treba opláchnuť v studenej vode. Ak treba, kyslú kapustu nakrájame na menšie časti.

2

3

Kyslú kapustu s hubami necháme dusiť 1 - 1,5 hodiny na miernom ohni. Kým sa bude kyslá kapusta dusiť, nakrájame čerstvú kapustu(skôr na menšie kúsky), cibuľu, mäso a klobásky.

4

5

Tesne pred tým, ako bude kyslá kapusta udusená do mäkka, speníme na masti cibuľu, a opražíme mäso a klobásu. Potom ku kyslej kapuste pridáme čerstvú kapustu, opražené mäso, bobkový list, nové korenie a všetko dusíme spolu minimálne 2 hodiny na miernom ohni.

6

7

Neskôr ochutíme podľa potreby soľou, korením a muškátovým orechom a ostatnými bylinkami podľa vlastnej chuti. Pre koncom pridáme rajčinový pretlak, poriadne premiešame a necháme dusiť ešte aspoň 10 minút.

8

9

Tradičný bigos sa pripravuje ešte dlhšie 4 - 6 hodín na veľmi slabom ohni, takže ak ho chcete pripraviť deň vopred a naplno ho vychutnať, treba si pripraviť jedno voľné poobedie.

Recepty kuchára roman.vavrik@gmail.com

Fandite nám
Pridávajte svoje fotografie

Prosíme návštevníkov, aby pri pridávaní receptu na stránky nahrávali na server výlučne vlastné fotografie jedál. Budeme tým rešpektovať autorské práva, vyhneme sa zbytočným nepríjemnostiam a neporušíte tým podmienky používania.

Reklama