Pšenično - ražný chlieb

Pšenično - ražný chlieb
Celkové hodnotenie: 5.0 z 5 ( pri 2 hodnotení )
Vaše hodnotenie:..prihláste sa..
Celkový čas: 45 min.
Čas prípravy: 15 min.
Čas varenia / pečenia: 30 min.
Suroviny
Porcií: 1
  • 300g ražného kvásku
  • 300g pšeničnej chlebovej múky
  • 200-250ml pramenitej vody
  • 12g soli
  • 10g celej rasce
Postup
1

Nachystajte si kvások podľa receptu tu http://www.fajnsmeker.sk/recept/domaci-razny-kvasok-247/

2

300g aktívneho kvásku zmiešajte s 300g pšeničnej chlebovej múky a 200-250ml pramenitej vody (presné množstvo uvidíte sami, podľa konzistencie cesta). Pripravenú zmes môžete nechať krátko rozkvasiť (asi pol hodinku) a potom pridajte soľ a rascu.

3

Cesto hneťte ručne alebo v robote asi 15 minút, kým sa nezačne v tenkých povrazcoch odlepovať od stien.

4

Potom cesto vyklopte na hrubo pomúčenú pracovnú plochu. Je trošku redšie a treba doňho zapracovať ďalšiu múku. Placku cesta prekladajte na polovicu, stlačte spoje a rukami cesto znova roztľapkajte na placku. Potom preložte cesto zase z opačnej strany, vždy sa posúvajte o 90°. Cesto takto prekladajte, až kým sa vám pod rukami nevytvorí pekný bochník so zamatovým povrchom.

5

Nechajte cesto na doske odpočinúť asi 30 minút, prikryte ho utierkou alebo fóliou, aby neoschlo.

6

Po uplynutí tejto doby môžete cesto ešte zopárkrát preložiť, vytvarujte bochník a uložte ho spojom nahor do ošatky alebo misky vystlanej utierkou.

7

Nechajte kysnúť asi 3 hodiny, bochník by mal zdvojnásobiť svoj objem.

8

Rúru rozpáľte aj s plechom alebo nádobou na pečenie na 250°. Na dno rúry umiestnite starý plech alebo misku.

9

Cesto vyklopte na rozpálený plech a na starý plech na dne rúry streknite asi 1 deci vody. Nechajte piecť takto asi 10 minút. Potom plech s vodou vyberte a chlieb pečte ešte asi 20 minút. Upečený bochník na poklep krásne zvoní.

10

Nechajte chlieb vychladnúť na mriežke, aby nezvlhol. Ak ho nezjete hneď, zabaľte ho iba do utierky.

Fotogaléria:

cukercuker: Tak, dnes som to skusil znova, a som velmi rad, ze zase som vychytla trosku nedokonalosti.. pomalicky sa priblizime snad aj k tomu vysnivanemu kusku ;-) Urcite sa oplaca vyskusat.. aspon mna to nadchlo ;-)
Fotografie môžu pridávať len prihlásení užívatelia. Prihláste sa..