Vianočka

03.01.2017 kucerawa@gmail.com
Vianočka
Celkové hodnotenie: 5.0 z 5 ( pri 1 hodnotení )
Celkový čas: 90 min.
Čas prípravy: 40 min.
Čas varenia / pečenia: 50 min.

Suroviny

Porcií: 6
  • 600 g polohrubá múka
  • 1 kocka droždia
  • 100 g kryštálový cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ lyžičky soli
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • 3 žĺtky
  • štipka muškátového orieška
  • 150 g masla/Hera
  • rum
  • ¼ l mlieka
  • 60 g hrozienka
  • 30 g mandle do cesta
  • mandle lupienky na posypanie
  • bielko na potretie
  • vajce 1ks rozmiešané s mliekom na potretie
  • práškový cukor na posypanie

Postup

1

Z trochy mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások.

2

3

Múku, zvyšný cukor, vanilkový cukor, muškátový oriešok, soľ, žĺtky, maslo, rum, mlieko a citrónovú kôru si dáme do misy a prilejeme kvások.

4

5

Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, pridáme hrozienka (mandle) a vmiesime.

6

7

Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.

8

9

Rozdelíme si ho na 9 rovnakých častí, vyrobíme šúľky, z ktorých zapletáme tri poschodia vianočky (prvé zo štyroch, druhé z troch a tretie z dvoch šúľkov). Detailný návod pre vianočkových nováčikov sa dá nájsť na internete.

10

11

Jednotlivé poschodia môžeme (nemusíme) predtým, ako ich na seba uložíme, potrieť vaječným bielkom, aby lepšie držali pokope.

12

13

Keď je vianočka kompletná, tri poschodia hotové, celú ju potrieme vaječným žĺtkom alebo zmesou žĺtku a mlieka (a posypeme mandľovými lupienkami).

14

15

Pre udržanie tvaru ju môžeme zafixovať špajlou, ktorú vpichneme na 1-3 miestach cez všetky tri poschodia.

16

17

Pečieme najskôr 10 minút na 190°C, potom dopečieme na 160°C cca 40-50 minút.

Fandite nám
Pridávajte svoje fotografie

Prosíme návštevníkov, aby pri pridávaní receptu na stránky nahrávali na server výlučne vlastné fotografie jedál. Budeme tým rešpektovať autorské práva, vyhneme sa zbytočným nepríjemnostiam a neporušíte tým podmienky používania.

Reklama