Vianočka

Vianočka
Celkové hodnotenie: 5.0 z 5 ( pri 2 hodnotení )
Vaše hodnotenie:..prihláste sa..
recept je z relacie Nebicko v papulke
Celkový čas: 90 min.
Čas prípravy: 40 min.
Čas varenia / pečenia: 50 min.

Hash tagy:

#vianočka #vianoce #vianočné_pečivo #kysnutý #sladký #tradičný
Suroviny
Porcií: 6
  • 600 g polohrubá múka
  • 1 kocka droždia
  • 100 g kryštálový cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ lyžičky soli
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • 3 žĺtky
  • štipka muškátového orieška
  • 150 g masla/Hera
  • rum
  • ¼ l mlieka
  • 60 g hrozienka
  • 30 g mandle do cesta
  • mandle lupienky na posypanie
  • bielko na potretie
  • vajce 1ks rozmiešané s mliekom na potretie
  • práškový cukor na posypanie
Postup
1

Z trochy mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások.

2

Múku, zvyšný cukor, vanilkový cukor, muškátový oriešok, soľ, žĺtky, maslo, rum, mlieko a citrónovú kôru si dáme do misy a prilejeme kvások.

3

Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, pridáme hrozienka (mandle) a vmiesime.

4

Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.

5

Rozdelíme si ho na 9 rovnakých častí, vyrobíme šúľky, z ktorých zapletáme tri poschodia vianočky (prvé zo štyroch, druhé z troch a tretie z dvoch šúľkov). Detailný návod pre vianočkových nováčikov sa dá nájsť na internete.

6

Jednotlivé poschodia môžeme (nemusíme) predtým, ako ich na seba uložíme, potrieť vaječným bielkom, aby lepšie držali pokope.

7

Keď je vianočka kompletná, tri poschodia hotové, celú ju potrieme vaječným žĺtkom alebo zmesou žĺtku a mlieka (a posypeme mandľovými lupienkami).

8

Pre udržanie tvaru ju môžeme zafixovať špajlou, ktorú vpichneme na 1-3 miestach cez všetky tri poschodia.

9

Pečieme najskôr 10 minút na 190°C, potom dopečieme na 160°C cca 40-50 minút.

Fotogaléria:

Fotografie môžu pridávať len prihlásení užívatelia. Prihláste sa..