Špaldovo-zemiakový chlieb

Špaldovo-zemiakový chlieb
Celkové hodnotenie: 5.0 z 5 ( pri 1 hodnotení )
Vaše hodnotenie:..prihláste sa..
Skvelý výsledok
Celkový čas: 90 min.
Čas prípravy: 40 min.
Čas varenia / pečenia: 50 min.
Suroviny
Porcií: 1
  • 0,5kg hladkej múky
  • 0,5kg špaldovej múky
  • 2 malé lyžičky rasce
  • 1 kocka kvasníc
  • 4 uvarené zemiaky strednej veľkosti (najlepšie variť ako na pyré, zliať vodu po uvarení a popučiť do hladka)
  • 2 malé lyžičky soli
  • 6 dl vlažnej vody
  • 2 lyžice olivového oleja (alebo iného)
  • 2 veľké lyžičky octu
  • Do cesta alebo na posyp podľa chuti:
  • sezam
  • ľan
  • slnečnicu
Postup
1

Múku zmiešame s rascou, soľou. Časť vody vymiešať dohladka s popučenými zemiakmi a pridať do múky. Pridať zvyšok vody s octom a kvasnicami.

2

Cesto treba poriadne zamiesiť a nechať 10 minút odstáť. Po 10 minútach cesto opäť poriadne premiesiť a nechať 30 minút odstáť.

3

Cesto potom premiesime a vytvarujeme. Vytvarovaný bochník chleba položíme na plech (odporúčam dať ho na papier na pečenie), nožom na ňom vytvoríme pár zárezov. Chlieb pečieme pri teplote 200°C približne 30 minút. Potom ho pretrieme na povrchu slanou vodou a znížime teplotu rúry na 180°C a necháme piecť približne 20 minút.

4

Po vybratí z rúry treba chlieb potrieť jemne vodou a počas chladnutia ho nechať zakrytý bavlnenou utierkou. Chlebová kôrka takto zostane po vychladnutí mäkká.

5

Dobrú chuť

Fotogaléria:

Fotografie môžu pridávať len prihlásení užívatelia. Prihláste sa..