Poľský Bigos

Poľský Bigos
Celkové hodnotenie: 5.0 z 5 ( pri 2 hodnotení )
Vaše hodnotenie:..prihláste sa..
Tradičný poľský bigos. Jednoduchá príprava, avšak treba počítať s dlhšou dobou varenia. Pokiaľ je to možné, jedlo pripravíme deň vopred, na noc uložíme do chladničky, pretože na druhý deň chutí oveľa lepšie.
Celkový čas: 230 min.
Čas prípravy: 20 min.
Čas varenia / pečenia: 210 min.
Suroviny
Porcií: 4
  • 500 g kyslej kapusty
  • 500 g čerstvej bielej kapusty
  • 250 g hovädzieho mäsa
  • 250 g bravčového mäsa
  • 2-3 údené klobásky (nie pikantné)
  • hrnček sušených húb
  • 2 veľké cibule
  • masť
  • 4 PL rajčinového pretlaku
  • bobkový list
  • soľ
  • nové korenie
  • čierne korenie
  • muškátový orech
  • majorán
  • tymián
  • rozmarín
Postup
1

1 hodinu pred treba namočiť sušené huby do vody. Kyslú kapustu treba opláchnuť v studenej vode. Ak treba, kyslú kapustu nakrájame na menšie časti.

2

Kyslú kapustu s hubami necháme dusiť 1 - 1,5 hodiny na miernom ohni. Kým sa bude kyslá kapusta dusiť, nakrájame čerstvú kapustu(skôr na menšie kúsky), cibuľu, mäso a klobásky.

3

Tesne pred tým, ako bude kyslá kapusta udusená do mäkka, speníme na masti cibuľu, a opražíme mäso a klobásu. Potom ku kyslej kapuste pridáme čerstvú kapustu, opražené mäso, bobkový list, nové korenie a všetko dusíme spolu minimálne 2 hodiny na miernom ohni.

4

Neskôr ochutíme podľa potreby soľou, korením a muškátovým orechom a ostatnými bylinkami podľa vlastnej chuti. Pre koncom pridáme rajčinový pretlak, poriadne premiešame a necháme dusiť ešte aspoň 10 minút.

5

Tradičný bigos sa pripravuje ešte dlhšie 4 - 6 hodín na veľmi slabom ohni, takže ak ho chcete pripraviť deň vopred a naplno ho vychutnať, treba si pripraviť jedno voľné poobedie.

Fotogaléria:

Fotografie môžu pridávať len prihlásení užívatelia. Prihláste sa..